Cât de multe știi?…Răspunsurile.

Home  /  Circulară  /  Current Page

Află cât de bine te-ai descurcat…Găsești întrebările aici.

1.   Ramadanul este celebrarea nașterii lui Mahomed.

      Fals – Este celebrarea de o lună a timpului în care islamul spune că Mohamed a primit revelația Coranului.

2.   Ramadanul cade întotdeauna în luna a noua a cărui calendar?

      a.  Calendarul lunar islamic. Din cauză că data depinde de fazele lunii, sărbătoarea se mută cu aproximativ 11 zile în fiecare an. Astfel, o persoană va fi postit fiecare zi din calendarul gregorian într-o perioadă de 34 de ani.

3.   Ce semnificație are cuvântul “Ramadan”?

      b.  Luna a noua. “Ramadan” a fost numele celei de-a noua luni în cultura arabă cu mult timp înainte de apariția islamului.

4.   Care dintre următoarele nu face parte din Ramadan?

      b.  Memorarea pasajelor din Coran. Considerat pentru musulmani ca o perioadă în care să-și purifice sufletul, să-și refocalizeze atenția pe Dumnezeu și să practice sacrificiul de sine, Ramadanul necesită o serie de discipline care merg dincolo de abstinența de la mâncare și băutură. Acestea includ mai multă rugăciune decât de obicei, citirea Coranului, exprimarea regretului față de cei cărora le-au greșit și căutarea iertării acestora, săvârșirea actelor de caritate și generozitate, abstinența de la activitățile sexuale, de la fumat și de la treburile lumești, reevaluarea vieților lor, întărirea legăturilor cu familia și prietenii, împăcarea cu cei care le-au greșit, înlăturarea obiceiurilor rele, abținerea de la bârfă, precum și de la cuvinte obscene și gânduri rele.

5.   Când începe postul zilnic?

      c.  Odată cu chemarea la rugăciunea de dimineața.  Musulmanii din întreaga lume se scoală înainte de a se crăpa de ziuă ca să mănânce înainte de chemarea la rugăciunea de dimineață. Ei țin postul până după cea de-a cincea rugăciune a zilei (la apus).

6.  În care moment al vieții lor trebui musulmanii să înceapă să practice ritualul postului?

      c.  La pubertate.  Deși mulți copii încearcă să ducă la capăt cât mai multe posturi cu putință, este de așteptat ca practicarea Ramadanului să înceapă la pubertate atâta timp cât copilul este sănătos și nu are disabilități.

7.  Cei bolnavi mintal sunt scutiți de post.

      Adevărat.  Cei în vârstă, bolnavii cronici, femeile însărcinate și cele care alăptează sunt, de asemenea, scutiți de post, însă pot să încerce să asigure hrană pentru cei săraci ca alternativă.

8.  Potrivit unui hadith, dacă un musulman moare în timpul Ramadanului, intră “automat” în paradis.

      Adevărat.  Acel hadith afirmă că toate păcatele anterioare ale persoanei care ține Ramadanul așa cum se cuvine vor fi iertate. Porțile Veșniciei sunt deschise; porțile iadului sunt închise. Satan și acoliții săi sunt în lanțuri.

9.  Musulmanii care călătoresc în perioada Ramadanului sunt scutiți de post. Trebuie ei să recupereze zilele de post pe care le pierd?

      Da.  Mai specific, cei care călătoresc mai mult de 64 de km pe zi sunt scutiți.

10. Un musulman care uită din greșeală să țină postul va fi aruncat în închisoare sau bătut în funcție de obiceiurile locale.

      Fals.  Cu toate acestea, în unele țări musulmane, desconsiderarea fățisă a eșecului de a posti este considerată infracțiune cu pedepse care merg de la amenzi usturătoare până la ani de închisoare.