Ce înseamnă ‘lumea musulmană’?

Home  /  Circulară  /  Current Page

Ne referim adesea la ‘lumea musulmană’ însă ce vrem să spunem atunci când o facem?

Unde trăiesc musulmanii, cât de mulți sunt și cum se modifică dinamica populației musulmane?

Un studiu demografic extensiv făcut în mai mult de 200 de țări a descoperit că, la sfârșitul anului 2009, în lume trăiau 1,57 de miliarde de musulmani de toate vârstele reprezentând 23% din populația lumii estimată la 6,8 miliarde. Chiar dacă are câțiva ani vechime, acest studiu derulat de Pew Research Centre’s Forum on Religion & Public Life este cel mai mare proiect de acest fel până în prezent.

Atunci când le combinăm cu ceea ce am descoperit noi înșine, aceste statistici ne reamintesc amploarea sarcinii pe care o avem încă înaintea noastră. 9 din 10 musulmani nu au încă posibilitatea să întâlnească un urmaș al lui Isus așa că mai sunt multe de făcut!

Mai mult ca sigur că cifrele s-au schimbat însă ținta rămâne aceiași: să vedem în fiecare grup etnic musulman comunități vii de urmași ai lui Isus, comunități care se multiplică pe ele însele.

Câteva date din studiul Pew:

  • Mai mult de 60% din populația musulmană globală trăiește în Asia și în jur de 20% trăiește în Orientul Mijlociu și nordul Africii.
  • Regiunea Orientul Mijlociu – nordul Africii are cel mai ridicat procent de țări majoritar musulmane.
  • 80% dintre musulmanii lumii trăiesc în țări în care musulmanii sunt majoritatea.
  • Din cei aproximativ 317 milioane de musulmani care trăiesc ca minorități religioase, în jur de trei sferturi dintre ei trăiesc în cinci țări: India (161 milioane), Etiopia (28 milioane), China (22 milioane), Rusia (16 milioane) și Tanzania (13 milioane).
  • Aceste minorități musulmane sunt adesea extrem de mari. India, de exemplu, are a treia populație musulmană ca mărime din lume. China are mai mulți musulmani decât Siria, în timp ce Rusia are mai mulți musulmani decât Iordania și Libia la un loc.
  • Din populația musulmană globală, 10-13% sunt musulmani șiiți și 87-90% sunt sunniți. Majoritatea șiiților trăiesc în doar patru țări: Iran, Pakistan, India și Irak.
  • Două treimi din populația musulmană globală se găsesc în doar 10 țări. Din aceste 10 țări, 6 sunt în Asia (Indonezia, Pakistan, India, Bangladesh, Iran și Turcia). 3 sunt în nordul Africii (Egipt, Algeria și Maroc) și una în Africa sub-sahariană (Nigeria).

 

Un alt studiu Pew previzionează că populația musulmană globală va crește cu aproximativ 35% în următorii 20 de ani, de la 1,6 miliarde în 2010 la 2,2 miliarde până în 2030. Global, se prognozează că populația musulmană va crește cu o rată de două ori mai mare decât cea non-musulmană în următoarele două decenii – o rată medie anuală de 1,5% pentru musulmani în comparație cu 0,7% pentru non-musulmani. Dacă tendința aceasta continuă, musulmanii vor constitui 26,4% din populația totală a lumii care se estimează că va atinge 8,3 miliarde în 2030. În 2010, populația musulmană era 23,4% din populația lumii estimată la 6,9 miliarde.

“Când a văzut gloatele, I s-a făcut milă de ele.” Matei 9:36a