Interviu cu dr. Greg Livingstone, fondatorul Frontiers

Home  /  Circulară  /  Current Page

Având în vedere că Frontiers împlinește anul acesta 30 de ani, i-am pus fondatorului său, Greg Livingstone, câteva întrebări referitoare la călătoria noastră de până aici.

 

În ce fel s-au schimbat provocările din lumea musulmană în ultimii 10 – 15 ani?

GL: Din momentul în care am părăsit funcția de Director General al Frontiers în anul 2000, atacurile furibunde ale musulmanilor fundamentaliști au crescut enorm. Se pare că ei au descoperit că numai violența, expulzările, răpirile vor forța lumea să vină la ‘adevărul’ islamului. Așa cum a spus Domnul Isus: “va veni vremea când, oricine vă va ucide, să creadă că aduce o slujbă lui Dumnezeu.”

 

Din experiența ta din ultimii 30 de ani care ai spune că este cheia către inimile musulmanilor?

GL: Din moment ce ei salută mereu oamenii cu “pacea fie asupra ta”, se pare că există un mare dor de pace … în familii, cu oamenii din jurul lor, și pace cu Dumnezeu; eliberare de frica judecății.
Dacă și-ar putea imagina că Isa Al Masih este viu… și poate aduce pacea în adâncul ființelor lor, și familiilor lor și țării, ar fi mai probabil “să-L caute”.

 

  Care sunt – în opinia ta – cele mai mari greșeli pe care misionarii fac chiar și în zilele noastre?

GL: Un accent prea mare pe securitate; autoprotejare; eșecul în a ne asigura că toată lumea știe că suntem oameni sfinți care se roagă pentru pace, oameni împăcați cu Dumnezeu și făcători de pace între oameni. Ar trebui să Îl cităm pe Domnul Isus în fiecare conversație. A doua greșeală este faptul ca nu invațăm îndeajuns de bine limba inimii poporului adoptat.

 

 Care sunt punctele prioritare pe care le vezi din punct de vedere strategic pentru viitor?

GL: Dacă te referi la locații și grupuri etnice, progresele spectaculoase care sunt în desfășurare încă în țările arabe vor pune ‘urmarea lui Isa Al Masih cel viu’ în meniul musulmanilor de pretutindeni. Trebuie sa găsim modalităși prin care să îi ajutăm pe musulmani să înțeleagă că a fi ucenicul lui Hristos NU este un act de trădare, ci, dimpotrivă, este modul în care Îl putem mulțumi și putem fi acceptabili înaintea Creatorului.

 

 Din ce ar trebui să fie făcut un misionar astăzi pentru a fi o binecuvântare în lumea musulmană? Unde vezi tu punctele tari ale generației zilelor noastre?

GL: Aceeași disponibilitate de a muri, așa cum este cel mai loial soldat față de țara sau poporul său. Moartea față de sine are multe aplicații… însă refuzul de a fugi din calea pericolului este vital pentru a demonstra cât de serioasă este urmarea lui Hristos în realitate.

Punctele tari ale generației de azi stau în dorința de a avea relații apropiate, compasiunea față de cei saraci si disponibilitatea de a combina contexte bisericești diferite.

 IMG_4376

 În ultimii 30 de ani Frontiers a declanșat adesea impulsuri. Este adevărat același lucru și astăzi? Dacă da, unde?

GL: Dacă te referi la pornirea unei lucrări acolo unde alții nu merg, este adevărat și astăzi. Încă suntem pionieri, deși se pare că nu mai suntem așa de tari în ‘a ne întoarce’ atunci când vizele nu sunt reînnoite.

 

 Îți poți aminti o situație amuzantă din lucrarea ta printre musulmani?

GL: La începuturi, în Albania, pe când era o țară ‘închisă’, eram apuizați de atâta predicat pe străzi când mulțimile nu ne lăsau să ne oprim… Când i-am invitat în clădirea Operei pentru prima întâlnire a bisericii, cei aproximativ 200 de vizitatori aplaudau după fiecare predică, rugăciune sau cântare.

Înainte ca Albania să se deschidă, lucrătorii de la Open Door se furișau în țară prin pădure, și, cu Ioan 3:16 în albaneză pe tricouri, făceau ‘evanghelizare bliț’ (deschizând jachetele pentru a arăta versetul cateva secunde!)

Cel mai amuzant incident a fost când împărțeam plainte în India, cu mulțimea împingându-mă înapoi până când am căzut într-o groapă cu noroi adâncă de 2 metri; când am ieșit, am cumpărat niște alune de la un chioșculeț… înfașurat în pliantele mele!

 

 Poți să evaluezi calitativ cei 6 piloni Frontiers? Se întâmplă să neglijăm ceva?

GL: ‘Lucrarea în echipe’ devine un punct slab. Prea multe cupluri ajung să rămână singure… iar asta limitează drastic eficiența și nu reușește să pună la lucru darurile diferite pe care le-ar putea avea diferiți colegi de echipă.

 

 Ai o grămadă de experiență cu Biserica occidentală. Care sunt schimbările pe care le vezi in ultimii 20 de ani?

GL:  Satan are o grămadă de uneltiri… una este să îi facă pe creștini să se teamă de și să îi urască pe musulmani. Înșelăciunea de la polul opus e construită pe zvonurile conform cărora “milioane de musulmani sunt salvați prin intermediul mass-mediei”… așa că nu mai e nevoie de eforturile costisitoare ale occidentalilor de a se muta ca să trăiască în mijlocul musulmanilor neangajați. Și a treia cea mai tragică uneltire este ceea ce face Satan în ultimii ani întoarcând lucrătorii împotriva colegilor lor din cauza problemelor de contextualizare și traducere.

 

Numărul misionarilor trimiși din vest este în scădere. De ce?

 GL: Nu cred că numărul celor care pleacă este în scădere, în schimb, mulți se întorc înainte de a da naștere unei biserici, care să aibă conducere proprie și care să se multiplice. Așa că avem o problemă extrem de serioasă de ‘întoarcere’ a personalului. Majoritatea misionarilor ajung să fie cu adevărat eficienți abia în cel de-al șaselea an.

 

 Pe parcursul carierei tale ca lider in Frontiers, care a fost greșeala ta cea mai mare?

GL: Ca misionar: Faptul că nu am pus deoparte timpul necesar pentru a învăța limba inimii unui popor musulman și… faptul că nu m-am prezentat tuturor celor pe care i-am întâlnit ca un învățător al Injil-ului.

Ca lider de misiune: Faptul că nu am pus destul de mult accent pe darea de socoteală, așa cum face acum Frontiers cu FER.

Și cea mai mare Bucurie?

GL: Să văd viețile noastre multiplicate în aproape fiecare popor majoritar musulman… să știu că viețile noastre contează încă din Mauritania până în Mindanao.

 

Să fii lider poate implica și suferință. Unde ați avut de suferit tu și Sally? Care a fost prețul pe care a trebuit să-l platiți?

GL: Sally a trebuit să meargă mai departe fără oprire în ciuda celor 30 de ani de depresie bi-polare repetată care au secat-o de energie, și de capacitatea de dăruire. De asemenea, avem sentimentul că nu am acordat suficientă atenție lucrurilor pe care le-au avut pe inimă și în minte fiii noștri de-a lungul timplui.

 

 Care este părerea familiei tale despre lucrarea ta?

GL: Unul dintre fiii noștrii ne calcă pe urme; altul e de părere că suntem consecvenți, dar nu crede ca Biblia este comunicarea exactă a Creatorului; iar cel mai în vârstă este în mod tragic înstrăinat de noi, de frații lui și de aproape toată lumea. Avem un dor adânc în fiecare zi ca ei să-L redescopere pe Domnul și Mântuitorul nostru.