Plantarea de biserici în comunități musulmane

Home  /  Circulară  /  Current Page

Poate că ‘plantarea de biserici’ nu e cea mai potrivită expresie. Poate să însemne atât de multe lucruri diferite pentru fiecare dintre noi. Poate să presupună pur și simplu că ‘plantatorii’ se concentrează mai degrabă să implementeze un anumit model de biserică din exterior decât să sădească sămânța Evangheliei. Așa că, deși lucrarea lui Frontiers se concentrează în principal pe plantarea de biserici, este util să folosim mai multe explicații descriptive ale modului în care se desfășoară ea.

Nu este suficient doar să evanghelizezi, nici măcar doar să faci ucenici. Trebuie să ajungem să vedem comunități formându-se. Tot ceea ce se întâmplă, toate aspectele slujirii și lucrării, țintesc înspre acest rezultat. Tot ceea ce facem este călăuzit de acest scop.

Năzuim să vedem oameni ale căror vieți au fost transformate de Isus, strânși în comunități de închinători care sunt conduse local și care sunt echipate ca să se reproducă.

Plantarea de biserici se regăsește implicit în Marea Însărcinare, o poruncă a lui Hristos. Nu întâmplător răsar biserici locale în toate locurile în care se răspândește Evanghelia. Isus le-a dat urmașilor Săi mandatul de a trăi în comunitate și a numit comunitatea aceasta ‘biserică’ – atât în sensul larg (Matei 16:18), cât și la nivel local (Matei 18:17). Dan Sinclair

Artă sau știință? Probabil câte puțin din fiecare!

Să mergi într-un loc în care nimeni nu știe despre Isus și să încerci să întemeiezi comunități de urmași ai lui Isus care se repoduc poate fi extrem de copleșitor. Și chiar ajută să împarți sarcina aceasta în bucăți mai mici. Există o varietate foarte mare de expresii și abordări însă sunt anumite lucruri care trebuie să se întâmple. Unul dintre modele existente împarte procesul în 7 faze. Acestea ajută la stabilirea unor repere și indică ce este de așteptat să se întâmple. Ținta care trebuie păstrată în minte este întotdeauna urmași ai lui Isus în comunitate, și nu doar comunități individuale, ci comunități care se reproduc.

Faza 1: Formarea, pregătirea și trimiterea echipei

Faza 2: Învățarea limbii și a culturii

Faza 3: Propovăduirea Evangheliei grupurilor și indivizilor

Faza 4: Ucenicizarea credincioșilor și desfășurarea unor activități care au ca scop formarea de adunări

Faza 5: Dezvoltarea Trupului de credincioși

Faza 6: Împuternicirea și instalarea liderilor și începuturile reproducerii (noi adunări care se formează)

Faza 7: Reproducerea pe o scară mai largă

Fazele plantării de biserici nu sunt menite a fi o rețetă sau un scenariu. Ele pot fi adaptate după nevoi însă se dovedesc a fi un instrument util în concentrarea tuturor eforturilor înspre scopul principal care este plantarea de biserici.