Prețuri zilnice și prețuri extreme

Home  /  Circulară  /  Current Page

Fiecare dintre noi este conștient -sau ar trebui să fie- că nu o să fie întotdeauna ușor să-L urmezi pe Isus. O să fie prețuri de plătit, fie că lăsăm să se vadă Evanghelia în viețile noastre în orașul nostru natal, fie că mergem “la marginile pământului”. Prețurile pe care le plătesc lucrătorii noștri de pe câmp sunt extrem de diverse.

În primul rând sunt costurile “extreme”: cele care trebuie plătite relativ rar însă care au impact imens și imediat. Acestea pot include moartea, răpirea, încarcerarea, dezastre naturale și dificultăți medicale grave.

Apoi, sunt costurile “de zi cu zi” cu care se confruntă toți lucrătorii de pe câmp. Cu timpul, ele se pot aduna și pot duce la epuizare emoțională și fizică. Aceste sunt adesea legate de confort, autonomie, identitate și relații.

>> Confortul poate fi compromis de temperaturi extreme, condiții inadecvate de trai, pene de curent, aprovizionări neregulate cu alimente, medii ostile, climate politice ostile, pierderea confortului pe care ți-l dă familiaritatea pe care o experimentezi atunci când ești la tine acasă, pierderea rețelelor de suport de care te-ai bucurat odinioară.

Anonimatul este un aspect mai puțin evident al confortului: lucrătorii de pe câmp nu pot să se piardă prea ușor în mulțime. Iasă în evidență ca străini. Poate fi dificil pentru ei să se relaxeze atunci când sunt în public.

>> Autonomia. Lucrătorii de pe câmp și-ar putea pierde libertatea de a-și alege îmbrăcămintea, de a alege când și ce mănâncă, unde pot să călătorească, cât de mult pot să stea în țară, ce pot să vorbească în public (și uneori chiar și în privat), cum să-și petreacă timpul liber. Mai mult decât atât, lucrătorii de pe câmp lucrează în echipe strâns unite și s-ar putea ca din cauza aceasta să trebuiască să renunțe la viziunea lor personală pentru binele viziunii echipei. Dependența de suportul financiar al altora poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra planurilor, alegerilor și a libertății lor în general.

>> Identitatea este adesea disputată, în special în primii ani petrecuți dincolo de frontiere. Profesioniști experimentați acasă în țările lor se pot trezi că sunt la nivel de începători, atât în ceea ce privește noul lor rol ocupațional, cât și în ceea ce privește învățarea limbii. Comunicatori pricepuți pot fi reduși la nivelul conversațional al pruncilor și femeile care lucrează pe câmp ar putea fi nevoite să-și abandoneze carierele de odinioară pentru ca, în locul lor, să-și asume un rol suportiv, de culise.

>> Costurile legate de relații sunt printre cele care sunt cel mai puternic resimțite. Într-adevăr, singurătatea este una dintre problemele cele mai frecvent ridicate de membrii de pe câmp necăsătoriți. Presiunile menționate mai sus vor avea un impact semnificativ asupra relațiilor dintre soți, din interiorul familiei și, cel mai adesea, din interiorul echipelor. Munca de echipă poate să provoace probleme precum competiție, invidie, judecată, dezamăgire. Din punct de vedere spiritual, membrii de pe câmp pot ajunge să-și dea seama că relația lor cu Dumnezeu are de suferit pe măsură ce alte presiuni se intensifică și oportunitățile de a primi hrană spirituală se împuținează. Un cost relațional suplimentar curge din natura tranzitorie a muncii: vor fi multe veniri și plecări.

Dincolo de aceste costuri extreme și de zi cu zi, vor apărea întotdeauna “costuri necunoscute, viitoare”. S-ar putea ca ele să nu fie vizibile până în momentul întoarcerii acasă, la sfârșitul timpului petrecut dincolo de hotare. De exemplu, ar putea fi dificil pentru membrii de pe câmp ca să-și găsească locul. S-ar putea trezi față-n față cu bătălii noi legate de identitate și scop și ar putea fi costuri pe termen lung în ceea ce privește carierele, pensiile, educația copiilor.

Presiunile mici, “de zi cu zi”, în special cele legate de relații, sunt presiunile care ne pot cauza cele mai semnificative dificultăți.

Fie că Îl urmăm pe Isus în România sau dincolo de frontiere, s-ar putea ca provocarea noastră cea mai mare să fie să învățăm pur și simplu să-i iubim pe și să ne împărtășim viețile cu ceilalți!

“Dacă Isus Hristos este Dumnezeu și a murit pentru mine, atunci niciun sacrificiu nu poate fi prea mare pentru mine ca să îl fac pentru El” C. T. Studd.

Vă încurajăm să vă rugați pentru lucrătorii Frontiers care întâlnesc provocările acestor costuri zilnice pe tot cuprinsul lumii musulmane!