Spiritul Ramadanului

Home  /  Circulară  /  Current Page

…O lună de post

Postul din timpul Ramadanului (numit de unii “Ramazan”) este într-atât de important încât este unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului.

În esență, Ramadanul este menit a fi o perioadă de închinare și contemplare…un timp pe care musulmanii îl pun deoparte ca să se apropie mai mult de Alah și să caute voia Lui pentru viețile lor.

Islamul învață că, în timpul lunii Ramadanului, porțile iadului sunt închise, Satan este legat în lanțuri, porțile Veșniciei sunt larg deschise și pământul este inundat de binecuvântări. Nu există ispită și fiecare rugăciune făcută la apusul soarelui își găsește răspunsul.

Ramadanul trasează restricții riguroase pentru musulmani. Să postești înseamnă ca, de la răsăritul soarelui și până la apusul său, nimic să nu treacă de buzele tale – mâncare, băutură, gumă de mestecat, tutun, fum; nu ai voie nici măcar să umezești un timbru poștal. Activitatea sexuală și orice atitudine negativă față de ceilalți sunt de asemenea interzise. Credincioșii caută să se purifice punându-și restricții și făcând fapte bune. Intenția din spatele tuturor acestor restricții este de a învăța răbdarea, modestia și spiritualitatea.

Au fost identificate cinci comportamente care pot să distrugă binele pe care îl face un musulman prin post:

  • Rostirea unei minciuni
  • Calomnierea
  • Denunțarea cuiva în absența sa
  • Depunerea unui jurământ fals
  • Lăcomia sau zgârcenia

În timpul Ramadanului, musulmanii petrec multe ore suplimentare rugându-se și studiind Coranul. Se așteaptă ca, până la sfârșitul lunii, credinciosul cucernic să fi citit întregul Coran. Rugăciunile din această perioadă sunt făcute în general pentru iertarea păcatelor și pentru ajutor în evitarea relelor de zi cu zi.

În fiecare zi, după ce soarele a apus, postul se încheie cu o masă numită “Iftar”. Tradițional, ea începe cu un pahar de apă și o curmală și este adesea luată la moschee sau acasă la prieteni și familie.

Potrivit islamului, în fiecare zi, la apus de soare, odată cu sfârșitul postului, Alah trimite 1 milion de oameni în paradis.