Gayo

Chiar dacă oamenii din grupurile etnice Gayo, Kerinci, Lemback, Musi și Rawas trăiesc cu toții pe Insula Sumatra în Indonezia, Gayo este singurul grup din regiunea nordică a insulei. Patria celor aproximativ 300.000 de oameni care alcătuiesc acest grup etnic este situată în înălțimile izolate din centrul Provinciei Aceh. Tărâmul lor se întinde pe distanța Munților Barisan, ‘Parada munților’, care ajung la înălțimi de peste 3.600 m și se desfășoară pe o distanță de peste 1.600 km. În Gayo se vorbesc două dialecte: Gayo Lut și Gayo Luwes. Cu toate acestea, acest grup etnic nu are o limbă scrisă. În lipsa ei, cei din Gayo transmit mai departe povestiri populare și povești orale prin intermediul poeziei. Limba comercială este cea indoneziană.

Principala sursă de venit pentru Gayo este agricultura, cultura de cafea fiind primordială, pescuitul și exploatarea forestieră numărându-se printre alte surse de venit. Oamenii din Gayo sunt pricepuți, de asemenea, în olărit și țesutul covorașelor și a stofelor. Sunt cunoscuți în special pentru Kerawang Gayo-ul lor specific, o broderie făcută cu modele bogat colorate și aurite.

Deși sunt predominant musulmani, majoritatea celor din Gayo se închină și aduc jertfe duhurilor, sfinților și strămoșilor.

 

Motive de rugăciune

  •  Rugați-vă pentru lucrători medicali care să-i învețe pe oameni despre diversele probleme de sănătate.
  •  Rugați-L pe Dumnezeu să trimită credincioși indonezieni care să ducă la Gayo Vestea bună.
  •  Rugați-vă ca Domnul să ridice lingviști care să traducă cu acuratețe Cuvântul lui Dumnezeu în limba Gayo.