Qizilbash

Numele de Qizilbash, care înseamnă “capetele roșii” în limba turcă, este purtat de o varietate largă de grupuri militante extremiste șiite care au ajutat la întemeierea dinastei safavide a Iranului. Numele este derivat de la acoperământul distinct al capului pe care îl folosesc aceștia, cu douăsprezece puncte indicând aderarea lor la învățăturile celor douăsprezece imami Ithnā Ashari.

În Afganistan, Qizilbash este format din descendenții trupelor lăsate în urmă de Nadir Shah în timpul ‘campaniei indiene’ purtate de acesta în 1738. Ei au ocupat poziții oficiale importante în trecut și în zilele noastre sunt negustori sau meșteșugari. Ca musulmani șiiți vorbitori de limbă persană (dari), asociați de obicei cu persanofonii și cu tadjicii, ei constituie un element important și influent din punct de vedere politic al societății din națiunea Afganistanului. Populația lor se ridică la 316.000.

Nu se știu prea multe despre cum arată o zi din viața unui om care aparține acestui grup etnic. Din moment ce sunt așa de puține resurse evanghelistice în limba lor și nu sunt credincioși despre care să se știe, este nevoie de multă rugăciune pentru ca ei să audă Vestea bună.

 

Motive de rugăciune

  • Rugați-vă pentru uși deschise în viețile acestor oameni, ca credincioșii să găsească oportunități ca să-L împărtășească pe Isus acestora.
  • Rugați-vă pentru lucrători din rândul credincioșilor afgani care să meargă și să slujească acestui grup etnic.
  • Rugați-vă ca Dumnezeu să Se descopere pe Sine în Qizilbash prin vise și viziuni.