Zaza de Sud

          ZazaGrupul etnic Zaza de Sud face parte din familia de popoare kurde şi vorbesc limba dimli. Dimli înseamnă “din Dailam” şi se crede că oamenii din acest popor sunt descendenţi ai dailamiţilor – locuitori ai ţinutului muntos Dailam din sudul Mării Caspice (sec. VIII-XI).

           Deşi nu avem multe date despre ei, ştim că zaza au o situaţie economică dificilă şi formează o minoritate care nu beneficiază de prea multe drepturi din partea oficialităţilor. De la începutul existenţei sale ca republică, Turcia a încercat să asimileze din punct de vedere cultural multitudinea de grupuri etnice de pe teritoriul ei, considerându-le o ameninţare la integritatea statului şi a identităţii naţionale.

           Au o cultură predominant orală, primele scrieri în această limbă datează din 1850, cu litere arabe. În prezent se foloseşte alfabetul latin, datorită eforturilor  pe care le-au depus intelectualii emigraţi în Europa Occidentală la începutul anilor ’80, de a promova limba scrisă. Roadele încep să se vadă abia azi, când apar tot mai multe publicaţii în limba dimli. Deşi generaţiile tinere folosesc tot mai rar acasă limba poporului lor, aceste eforturi de promovare şi publicaţiile în creştere le trezesc tot mai mult interesul pentru moştenirea lor culturală.

           Nu se ştie exact numărul populaţei globale a acestui grup etnic, din cauza lipsei de date statistice; unele surse spun că numărul lor este undeva între 3 şi 5 milioane, incluzându-i pe fraţii lor din nord, zaza alevi. Dintre aceştia, o mare parte locuiesc în Occident, 250.000 doar în Germania. Zaza alevi sunt consideraţi un grup etnic distinct deoarece folosesc o limba diferită, ceea ce face comunicarea între ei dificilă (situaţie comparabilă cu diferenţele dintre germană şi olandeză).

 Motive de rugăciune:

  • Cereţi-I lui Dumnezeu să descopere acestui popor identitatea pe care a plănuit-o pentru ei, în Hristos
  • Cereţi-I Domnului să cheme oameni dornici să împărtăşească Evanghelia cu cei din poporul zaza
  • Cereţi-I Domnului să ridice biserici locale puternice şi sănătoase între ei
  • Rugaţi-vă ca lucrătorii sa găsească mijloace de vestire a Evangheliei cât mai potrivite contextului lor cultural
  • Rugaţi-vă ca traducerea Bibliei şi a filmului Isus să fie finalizate cât mai curând în limba dimli.