Pasul următor

Home  /  Du-te  /  Pasul următor

Să-ți dedici viața pentru ca Dumnezeu să-Și culeagă slava în lumea musulmană este un proces – o serie de pași mici, vitali care cer credință și perseverență continuă. Nimeni nu ajunge pe câmp accidental sau dintr-un capriciu. De fapt, mulți lucrători consideră laînceput că să ajungi pe câmp este chiar mai dificil decât învățarea unei limbi sau întemeierea unei noi adunări de credincioși născuți musulmani.

Pe măsură ce citești promisiunile lui Dumnezeu că toate popoarele I se vor închina, s-ar putea să fii cuprins(ă) de entuziasm sau să fii copleșit(ă) sau amândouă. S-ar putea să te întrebi:

  • “Ce contribuție aș putea să am eu în a ajuta o parte dintre cei 1,6 miliarde de musulmani ai lumii ca să-L cunoască pe Mântuitorul meu?”

Este o întrebare legitimă. Oameni ca Neemia, Ghedeon, David și probabil și alții au avut întrebări similare în fața obstacolelor uriașe cu care s-au confruntat.

Nu te opri la această întrebare.

1. Roagă-te.

Caută fața Lui. Dacă te gândești la un grup etnic musulman sau la o țară anume, cere-I lui Dumnezeu să-ți descopere inima Lui pentru ele. Cere-I permisiunea să te alături planului Său în loc să Îi ceri să-ți binecuvânteze propriile tale idei. Oferă-I viața ta din nou, indiferent de preț. “Iată-mă, Doamne. Trimite-mă.”

Pe măsură ce te rogi în continuare, anticipează lucrurile care vor să-ți distragă atenția – ele vor apărea inevitabil. Ideea de a merge va fi întâmpinată cu opoziție – din partea forțelor spirituale, câteodată chiar din partea propriei tale familii, a prietenilor și a adunării tale. S-ar putea să auzi următoarele:

  • “Cum rămâne cu oamenii neatinși de aici, din România?” sau
  • “Lumea musulmană este așa de periculoasă. Nici măcar nu-i lasă pe străini în vizită.”

2. Găsește pe alții care să ți se alăture în rugăciune.

Împărtășește gândurile tale cu unul sau doi credincioși care te vor asculta și care nu vor desconsidera ideea ta din prima. Nu trebuie ca fiecare credincios să meargă dincolo de frontiere, însă toți suntem chemați să iubim lumea Sa, să ne plecăm urechea la Duhul Său și să ascultăm. Pe măsură ce cauți oameni cărora să te destăinui, gâdește-te să-i inviți pe cei care își dedică timpul rugăciunii. Unul ar putea fi un lider din biserica ta, însă ține minte că altul ar putea fi cineva care poate să-și exercite darul de a încuraja. Lasă-i să-și practice darurile față de tine!

3. Ieși din cutiuța ta.

Pe măsură ce iei în considerare posibilitatea de a împărtăși credința ta într-o cultură nouă, privește de jur-împrejur în comunitatea ta după musulmani de la care ai putea învăța și cu care te-ai putea împrieteni. Noii tăi prieteni inter-culturali vor vrea în curând să afle în ce crezi și de ce. Vizitează-le restaurantele sau magazinele. Dacă ești dispus(ă) să faci aceasta cu consecvență, este un semn bun – pentru tine și pentru biserica ta – că Dumnezeu te-a pregătit într-un fel anume.

Nu te apuca să faci un curs sau să citești la început. Descoperă doar cum este să faci aceasta. Ia un prieten cu tine. Nu este ușor să ieși din rutină în cultura noastră în care oamenii se laudă cu cât de ocupați sunt ei. Este nevoie de eforturi deliberate și de puterea de a spune “nu” pentru o vreme altor activități creștine.

4. Ia în considerare posibilitatea de a pleca într-o călătorie pe termen scurt.

Plecarea într-o călătorie pe termen scurt dincolo de frontiere nici măcar n-a fost o opțiune vreme de secole, așa că nu este obligatorie pentru oameni care caută acum să slujească pe termen lung.

Însă posibilitatea de a te testa pe tine însuți(însăți) vreme de câteva săptămâni dincolo de frontiere are unele avantaje. Ai putea să descoperi că înflorești într-o cultură nouă, diferită și să primești încă o confirmare: “Aceasta am fost construit(ă) de Dumnezeu să fac.” Sau experiența aceasta ar putea să îți aducă o trezire la realitate. Dacă ești căsătorit(ă), mergi împreună cu soția(soțul) tău pentru ca să ascultați împreună ce are Dumnezeu să vă spună. O experiență pe termen scurt este un succes fie că te încurajează să cauți o slujire pe termen lung, fie că te face să faci un pas înapoi și să-ți reconsideri planurile inițiale.

Alege o călătorie pe termen scurt care îți va da timp suficient ca să înveți de la lucrătorii pe termen lung. Multe experiențe pe termen scurt eșuează pentru că cei care trec prin ele vor să le arate gazdelor lor care lucrează pe termen lung “cum se face” sau să aducă acasă o poveste semnificativă pe care să o împărtășească bisericii lor și celor care îi sprijinesc.

Însă dacă atitudinea ta este una de slujitor și de învățăcel, vei avea o experiență de neuitat care te va lansa înainte mult mai departe pe măsură ce examinezi chemarea lui Dumnezeu pentru viața ta.