Amintirea Ramadanului

Home  /  Învață  /  Povești de departe  /  Amintirea Ramadanului

Relatări de departe

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să trăiești într-o comunitate musulmană în luna de Ramadan? În ce fel ar fi viața ta de zi cu zi diferită? Ce așteptări ar avea vecinii tăi musulmani de la tine? Ce ar însemna să ții Ramadanul în dogoarea extraordinară a lunilor iulie și august?

Iată câteva relatări scurte ale celor care au fost acolo și au trecut prin experiența aceasta.

 

Asia centrală

Am fost foarte surprins de preocuparea oamenilor pentru mâncare în timpul Ramadanului. După-amiaza târziu, apăreau pe stradă vânzători pe care nu i-am mai văzut niciodată înainte întrecându-se să găsească cele mai bune poziții ca să vândă alimente – multe dintre ele le-am văzut doar în perioada postului. Străzile se trezeau la viață chiar înainte de lăsarea întunericului și rămâneau așa până noaptea târziu pe măsură ce oamenii cumpărau mâncarea de care urmau să se bucure după o zi lungă de post.

~

Țara în care am slujit făcuse parte din fosta URSS. A fost interesant să-mi dau seama că celebrarea Ramadanului avea în general de-a face mai mult cu identitatea culturală decât cu credința…era în principal o modalitate de a contracara influența puternică a rușilor/sovieticilor.

 

Orientul Mijlociu

Am fost surprinsă să văd cât de festivă este perioada din an în care se ține Ramadanul. Dincolo de chestiunile religioase, seamănă cu modul în care sărbătorim Crăciunul acasă. De exemplu, nu lipsesc mâncărurile speciale și scumpe…de fapt, se pune un accent mare pe mâncare și pe pregătirea ei. Chiar și la televizor sunt difuzate programe clasice și populare (asemănătoare celor difuzate la noi în perioada Crăciunului). Toată rutina zilnică este revizuită ca să includă mai multă odihnă în timpul zilei și seri mai lungi decât de obicei, mese și timp petrecut împreună cu familia.

~

Întocmai ca și vecinii noștri, posteam și noi trezindu-ne înainte de răsăritul soarelui ca să mâncăm. După 26 de zile de post, musulmanii țin “noaptea puterii” în care rugăciunile lor sunt “mai de preț” și postul lor poate realmente să-l impresioneze pe Alah.

 

Asia de sud-est

Tradițional, postul este urmat de una sau mai multe zile de ospețe, vizite și iertare. Unul dintre vecinii mei a venit la ușa mea într-una din aceste zile, m-a luat de mână și mi-a cerut iertare pentru păcatele pe care le-a săvârșit împotriva mea. Mi-am dat imediat seama că el nu era acolo pentru așa îi cerea credința sa. Atât el, cât și eu am descoperit mai multă libertate în ziua aceea și am toată aprecierea față de acest prieten al meu pentru exemplul memorabil de smerenie pe care mi l-a dat.

~

Pentru mine, Ramadanul a fost un timp în care am dus mijlocirea mea vecinilor noștri. La casa locală de rugăciune, mă rugam pentru prietenii mei, pentru cartierul și orașul nostru în numele lui Isus. Prietenii mei îmi spuneau că așa ceva nu s-a mai făcut înainte, însă nu mi-au spus niciodată că nu ar trebui să se facă. Rugăciunile de seară din perioada Ramadanului s-au transformat, de asemenea, în mai mult timp pentru Isus.

~

“Ce rachetă se aude?! E 3:15 noaptea!” De departe apropiindu-se se auzeau bătăile ritmice încă destul de slabe ale lingurilor metalice pe oalele și tigăile metalice. Aruncându-mi privirea pe fereastră, am văzut un grup de aproximativ 15 băieți adolescenți care veneau pe stradă evident încântați de responsabilitatea pe care și-au asumat-o singuri de a trezi tot cartierul ca să se roage și să mănânce înainte de răsăritul soarelui.

 

~

Cunoșteam o familie deosebită care ne-a invitat la ospățul de după Ramadan,“Idul Fitri”, în satul lor. Ne-am simțit ca și cum am fi fost adoptați de familia lor extinsă pentru sărbătoarea aceasta. Apropo – cât de des ni se întâmplă nouă să chemăm de Crăciun un străin în vizită în familiile noastre?

~

Un prieten, un conducător al comunității care învăța engleză, mi-a spus că el nu-și face de cap cu amanta în perioada Ramadanului și că trebuie să țină postul ca să se revanșeze pentru păcatul său – să facă puncte. Există un sistem de puncte care este extrem de interesant. De exemplu, dacă te rogi toată noaptea puterii în timpul Ramadanului, faci o grămadă de puncte suplimentare.

 

Asia de sud

Participarea mea la post a șocat pe mulți vecini și prieteni. Ea mi-a dat posibilitatea să demonstrez că și urmașii lui Isus postesc…motivați de inimă mai degrabă decât de constrângere. Mai mult decât atât, ea a transmis prietenilor și vecinilor mei că îmi pasă de ei.

~

Am remarcat adesea că peste tot în oraș, oamenii erau mai tensionați și mai iritabili. Am bănuit că acesta este rezultatul nu atât al abstinenței de la mâncare, cât al celei de la tutun.