Gaza

Home  /  Învață  /  Povești de departe  /  Gaza

          Pentru Mahmud Khalaf, un musulman în vârstă de 27 de ani a fost o experiență bizară să se proștearnă pentru rugăciunile sale zilnice sub privirea icoanei lui Isus Hristos. Dar de la izbucnirea războiului din Gaza, el nu a avut altă  posibilitate decât să se închine într-o casă creștină a lui Dumnezeu, unde s-a refugiat, după ce loviturile aeriene israeliene au distrus cartierul său în partea de nord a teritoriului palestinian.gaza
“Ei ne lasă să ne rugăm. Mi-a schimbat modul în care îi vedeam pe creștini – nu-i cunoșteam cu adevărat nici înainte, dar au devenit frații noștri “, a declarat domnul Khalaf, care a recunoscut că nu s-a așteptat niciodată să își facă rugăciunile de seară într-o biserică.
“Noi [musulmanii] ne-am rugat împreună noaptea trecută”, a spus el. “Aici, iubirea dintre musulmani și creștini a crescut.”
Plimbându-se prin curtea Bisericii Sfântul Porfirie din orașul Gaza, vizitatorii sunt întâmpinați de către creștini cu salutul “Marhaban” (Bună ziua), dar cu salutul incontestabil islamic ” As-salamu alaykum” (Pacea fie asupra ta) de majoritatea locuitorilor actuali – refugiații palestinieni din Gaza care și-au găsit adăpostul aici de aproape două săptămâni.
Domnul Khalaf, care a fugit de acasă, din Shaaf, după ce zona a devenit o țintă pentru avioanele de război israeliene, învârte margelele de rugăciune cu nerăbdare, dar este liniștit că a găsit un sanctuar alături de aproximativ 500 de alți musulmani refugiați.
“Creștinii ne-au primit. Le multumim pentru că au făcut asta si pentru că au fost alături de noi”, a spus el.
Domnul Khalaf s-a obișnuit să se închine în locașul unei religii străine – un contrast șocant în timpul lunii sfinte a Ramadanului. Pastorii și enoriașii au fost respectuoși cu oaspeții lor musulmani în timpul Ramadanului.

         Creștinii nu postesc, desigur, dar evită în mod deliberat să mănânce în fața noastră în timpul zilei. Ei nu fumează nici nu beau în preajma noastră “, a spus domnul Khalaf. Dar el admite că a fost dificil să se gândească la pietate religioasă în timpul conflictului sângeros și absurd, care a ucis mai mult de 900 de palestinieni, majoritatea civili.

       “Sunt, în mod normal, un musulman atent, dar am fumat în timpul Ramadanului. Eu nu postesc – Sunt prea speriat și tensionat din cauza războiului.” Sărbătoarea Eid care marchează sfârșitul Ramadanului, stă sub semnul bombardamentul israelian, a sutelor de morți și a miilor de oameni care rămân fără adăpost, o sărbătoarea caracterizată în mod normal de bucurie este mai degrabă redusă la tăcere.
“Este posibil ca creștinii și musulmanii de aici să sărbătorească Eid împreună “, a spus Sabreen Al Ziyara, o femeie musulmană care a făcut curățenie în biserica timp de 10 ani.
“Dar in acest an nu este sărbătoarea încheierii postului ci este sărbătoarea martirilor”, a spus ea.
Aici este o atmosferă armonioasă și tolerantă, dar pe câmpul de luptă tensiunea se poate resimți în continuare. În timp ce proviziile alimentare ajung, aproape că izbucnesc încăierări atunci când femeile și copiii se repezesc după pungile din plastic care conțin pâine și apă, distribuite cât se poate de corect posibil de ajutoarele bisericii.  O aparentă ceartă iscată între Arhiepiscopul grec ortodox Alexios și un ajutor local, în legătură cu persoanele cărora le este permis să intre în zonă, se lovește de o cacofonie de explozii puternice la o mică distanță depărtare.

         Bombele nu contenesc  – cimitirul musulman de vis-a vis  a fost, de asemenea, lovit de un obuz. Creștinii din Gaza au scăzut la aproximativ 1.500 dintr-o populație musulmană predominant sunnită de 1,7 milioane. Comunitatea creștină, ca și în altă parte a Orientului Mijlociu, a fost în scădere atât din cauza a conflictelor cât și a șomajului. Dar teroarea cruntă a acestei experiențe împărtășite pare să fi nutrit un sentiment de fraternitate.

“Isus a spus: ”Iubește-ți aproapele”, nu numai familia ta, dar și colegul tău, vecinul  tău – musulmani, șiiți, hinduși, evrei”, a declarat Christian voluntar Tawfiq Khader.

“Am deschis ușile noastre pentru toți oamenii.”

Sursa: Agenția France-Presse, http://www.thenational.ae/world/middle-east/muslims-pray-in-gaza-church-as-bombs-fall-ahead-of-eid

Foto: AFP