La doar şase săptămâni după ce a plecat spre Orientul Mijlociu, Ionatan se afla în sufrageria sa deschizând Coranul şi Biblia împreună cu patru oaspeţi musulmani. Aceşti bărbaţi, toţi studenţi ai unui curs de limba engleză pe care Ionatan îl conducea, au acceptat invitaţia de a veni în casa lui pentru a studia împreună. Au venit deoarece Ionatan a arătat o spiritualitate profundă în viaţa sa personală, în acelaşi timp arătând respect pentru religia lor. Încă din prima zi a cursului când Ionatan s-a ridicat pentru a se adresa studenţilor săi, el a lăsat să se vadă clar această spiritualitate. El a fost nevoit să răspundă la întrebări precum: „Cine eşti?”, „De ce eşti aici?”şi „Ce te face diferit faţă de ceilalţi creştini pe care noi îi cunoaştem?”. La aceste întrebări, Ionatan a răspuns sincer, folosind cuvinte care să comunice o înţelegere corectă. Ionatan spune: „Ultimul lucru pe care am dorit să îl fac a fost să induc în eroare pe cineva.”
Încă de la început, Ionatan şi-a invitat ascultătorii să dialogheze cu el. El avea să spună: „Cred că s-ar putea să ştiu unele adevăruri spirituale pe care voi nu le ştiţi şi cred, de asemenea, că este posibil ca voi să aveţi o înţelegere a unor lucruri pe care eu nu le ştiu. De ce nu am împărtăşi noi, care suntem serioşi în relaţia noastră cu Dumnezeu, cunoştinţele noastre, împreună ca prieteni?” Comportamentul său a ridicat întrebări în minţile studenţilor. Ionatan vine dintr-o ţară pe care studenţii lui o consideră o „naţiune creştină”. Mulţi dintre ei presupun că oamenii din ţările „creştine” fumează, beau (alcool), trăiesc în promiscuritate şi cred lucruri condamnabile. Creştinii, în opinia lor, se închină la trei dumnezei şi cred că Dumnezeu a venit pe pământ pentru a avea relaţii sexuale cu Maria, pentru a-L naşte pe Isus. Dar pentru ei, Ionatan a trăit evident o viaţa de om spiritual autentic. „Ei nu-şi puteau explica acest lucru, eu nefiind un musulman”, spunea Ionatan.
Într-o zi, după curs, un student a venit la Ionatan şi a început să îi pună întrebări spirituale şi să conteste adevărul Bibliei. Ionatan l-a întrebat: „Ţi-ar plăcea să vii la mine acasă unde am putea studia acest lucru împreună?” Studentul îi răspunse: „Mi-ar plăcea să fac asta.” Un tânăr care stătea în spatele lui, auzi conversaţia şi întrebă: „Pot să vin şi eu?”. Un alt student din apropiere li s-a alăturat spunând: „Şi mie mi-ar plăcea să vin.” Şi apoi un altul. „Următorul lucru pe care îl ştiu”, îşi reaminteşte Ionatan, „este că aveam patru oaspeţi musulmani înrăiţi.”
Pe parcursul ultimilor doi ani, Ionatan şi mica lui echipă au continuat să coordoneze studii similare cu musulmani cucernici. Deşi mulţi dintre cei care vin la aceste studii pot recita versete Coranice din memorie, mai repede decât un computer le poate afişa, Ionatan şi echipa sa au văzut roade spectaculoase în studierea Coranului şi a Bibliei cot-la-cot cu prietenii lor musulmani. Mulţi dintre cei care au participat la aceste studii au devenit fascinaţi de persoana lui Isa al Masih (Isus).
Ei au cercetat doritori şi nerăbdători mesajul lui Dumnezeu din Vechiul şi Noul Testament. Până acum, mai mult de douăzeci de musulmani au ales să Îl urmeze pe Isa al Masih, studiind aceste cărţi împreună. Ionatan şi echipa sa caută persoane care au potenţialul de a conduce şi acţionează pentru a-i vedea implicaţi imediat. Chiar dacă ei caută în continuare şi unii din ei nu au venit, încă, la credinţa în Isus, vor fi încurajaţi să conducă următorul studiu. „Spre deosebire de Vest, unde deseori căutăm ’o decizie’ şi apoi ucenicizăm sau nu efectiv o persoană, aici încercăm să facem ucenicizarea de la început. Noi credem că o persoană o să vină la credinţa autentică după ce va fi învăţat adevărul.
„O viaţă care ridică întrebări” este o versiune prescurtată a unei întâmplări relatate în cartea Where There Was no Church (Acolo unde nu era nici o biserică). Traducerea şi publicarea acestei cărţi este unul din proiectele de care ne ocupăm în prezent. Ne dorim ca mesajul acestei cărţi să provoace şi să responsabilizeze bisericile din România în a-şi angaja resursele pentru ca Vestea buna să ajungă şi la musulmani. Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii sau să susţineţi acest proiect vă rugăm să ne contactaţi. Puteţi face o donaţie accesand acest link. La detaliile plăţii vă rugăm să menţionaţi “donaţie publicare carte”.
Noi nu vă cerem bani, ci vrem să vă oferim posibilitatea şi privilegiul ca prin resursele financiare cu care aţi fost binecuvântaţi, să fiţi parteneri, împreună-lucrători cu Dumnezeu la lărgirea Împărăţiei Lui până la marginile pământului, acolo unde nu este (încă!) nici o biserică.