Libia

Home  /  Diverse  /  Current Page

fbp4l

Istoria Evangheliei în Libia

          Înainte de invazia arabă din secolul al VII-lea, Libia a avut o bogată moștenire de credință. Acest lucru este evident nu numai din scrierile Părinților Bisericii, dar și prin vestigiile arheologice pe care le putem vedea astăzi. În mare parte, biserica a încetat să mai existe și nu a mai fost prezentă sub nicio formă până la invazia italiană din 1911. Chiar și așa, catolicismul nu a fost îmbrățișat de mulți libieni. În cei 42 ani în care Gaddafi a fost la putere, guvernul a permis comunității internaționale să aibă biserici pentru expatriații care lucrează acolo, deși libienilor nu li s-a permis să aibă nicio implicare cu aceste comunități.

Istoria recentă

          În timp ce primăvara arabă din anul 2011 a surprins lumea, Libia fost în centrul atenției pe măsură ce țara a suferit un război civil sângeros soldat cu mii de libieni morți și o națiune divizată în urma decesului lui Gaddafi. Libia a fost foarte separată de-a lungul anilor atât în ceea ce priveşte ideologia, precum și loialităţile tribale și regionale. De la sfârșitul războiului civil, lupta a continuat în mod constant în întreaga țară între diferite miliții. Țara nu are încă un guvern care să fie capabil să impună orice tip de lege și ordine asupra populației care este puternic înarmată.

Situaţia Actuală

          Situația actuală din Libia evoluează într-un ritm foarte rapid. În timp ce există în continuare rivalități și lupte interne pentru putere, viața de zi cu zi s-a schimbat considerabil deoarece cetățenii încep să se obişnuiască cu nesiguranţa și lipsa de stabilitate. Nu este un lucru neobișnuit să existe un schimb de focuri în timpul serii care să dureze toată noaptea iar a doua zi dimineața lucrurile să revină la normal, după ce sunt măturate cioburile de sticlă și victimele sunt duse la spital pentru a primi îngrijiri medicale. În mare parte, viața în afara marilor orașe îşi continuă cursul.

Credincioșii din Libia astăzi

          Deși este imposibil să știm numărul exact al celor ce-L urmează pe Hristos, există probabil mai mulţi libieni în Împărăția lui Dumnezeu astăzi, decât în oricare alt moment din ultimele câteva sute de ani. Cu toate că acest lucru este încurajator, mai este încă mult de lucru având în vedere că există încă foarte puțini credincioși. Majoritatea acestor credincioși fie că îl urmează pe Hristos în secret fie au trebuit să fugă din țară din cauza credinței lor. Cei care împărtășesc şi familiei și prietenilor lor credința sunt supuşi unor persecuții grele.

Motive de rugăciune:

1. Rugați-vă lui Dumnezeu pentru ca pacea, vindecarea și binecuvântarea să se răspândească în toată Libia chiar acum.

2. Rugați-vă pentru ca stăpânirile întunericului din această țară să fie învinse.

3. Rugati-vă pentru protecție miraculoasă, eliberare, vise, viziuni, și vindecări.

4. Rugați-vă ca poporul lui Dumnezeu să poată răspunde în mod corespunzător și să ofere asistenţă poporului libian atât în interiorul cât și în afara țării.

5. Rugați-vă pentru guvernul și liderii din Libia. Rugați-vă ca Dumnezeu să Îi călăuzească pe toți liderii din această ţară în aceste momente tensionate şi foarte tulburi.

6. Rugați-vă pentru un viitor luminos pentru acestă țară și oamenii săi minunaţi.